Eses || Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Eses || Forum

eskişehirspor forum
 
AnasayfaKapıLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 MUAMMER ULUDEMİR

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Admin
Admin



Mesaj Sayısı : 179
Kayıt tarihi : 17/09/08

MUAMMER ULUDEMİR Empty
MesajKonu: MUAMMER ULUDEMİR   MUAMMER ULUDEMİR I_icon_minitimeC.tesi Ekim 11, 2008 2:36 pm

MUAMMER ULUDEMİR


GÖRÜNEN
MUAMMER ULUDEMİR
Bu yazıma nasıl başlık koyacağım bilemedim. Birden bire Muammer Uludemir'i anımsadım. Sizde tanırsınız, anımsarsınız, elinde sazı, çelebi kişiliğiyle kendini Halk müziğimize, Eskişehirimize adamış, aşkla çalışan, halk kültürümüzü derlemekten, tanıtmaktan başka tasası, düşüncesi olmayan işinin delisi. Kimimiz onu Eskişehir Folklor Derneği korosundan, kimimiz Halk Eğitim Merkezi Halk Müziği Kursu ve korosundan kimimizde Eskişehir (Atatürk) Lisesinin Radyosundaki korosundan ya da Türkülerimizden masallarımıza, ninnilerimizden köylerimizin adlarının nereden geldiğine kadar derlemelerinden tanırız.
Gerçekten Eskişehir'in ender insanlarından biriydi. Eskişehir'e kırgın mı öldü diye anımsadım. Ertuğrulgazi'deki evlerine giderdim. Ayten hanımla Eskişehir'e ait folklorik ne varsa derlemişler evleri arşiv mi, müze mi desem her şeyi toparlamış, derlemişti. Birden yok oldu, hem de çok genç yaşta.
1941, Eskişehir doğumluydu. 1959 yılında Ali Rıza Kalaycı'nın da kurucuları arasında bulunduğu Eskişehir Folklor Derneğinde başkanlık ve yönetim kurulu üyeliklerinde bulunmuştu. Derneğin korosunu yönetiyordu. Ankara, İstanbul, İzmir radyolarında saz çalmış. Eskişehir yöresinin türkülerini derlemiş TRT'nin denetiminden geçirmiş repertuarlarına geçirmişti.
İlk yaptığım sanat röportajlarımdan birisini onunla yapmıştım. İyi anımsıyorum. Daha ilk okula bile başlamadan önce sazla tanışmış, bir yakınları ona Çula (sazın en küçüğü) hediye etmiş yani altı yaşında falan. Derlemeleri için de "hep başka yörelerin türkülerini çalıyorduk, bu yörenin de vardır diye yollara düştük" demişti. Hatta ilk derlemeyi İnönü'de o ünlü Mehmet Ali Kocaman Efe yapmıştı. 1968'de ikiyüz derlemesi vardı. 1970'de kitaplaştırdı bazılarını. O zamanlar İ.T.İ. Akademisi elinden tutmuş ses kayıtlarını gerçekleştirmişti. Eskişehir Oyun Havaları'nı, Eskişehir Kına Havaları'nı derleyip, seslendirip TRT'ye vermişti. Eskişehir düğün adetleri, maniler, yemekleri, çorapları, kilim desenleri hep onun derlemelerindendir. Onun 17.yüzyıldan Ali Ufki'nin halk ve sanat müziği derlemelerini günümüze taşım çalışmalarını d biliyordum.
Muammer Uludemir Karayollarında teknik elemandı, bir gün tayinini çıkardılar Eskişehir'den koparmak için. O da üniversite imtihanlarına girip İzmir 9 Eylül Üniversitesi Konservatuarına öğrenci olarak gitti. Sonra TRT İzmir'de uzman oldu. Yani alaylı başladığı müziğe akademik kariyerde kazandırdı. Ve çok genç yaşta yitirdik. İzmir'den Ankara'ya geçerken bir saatliğine de gelde görüşüldük.
Eskişehir… Kimler gelip geçti…


ŞEHABETTİN TOSUNER


Artık Şiirimizin Büyük Şairi
YUNUS EMRE’MİZE DE ŞİİR YARIŞMASI VAR
Şairlik, insanın konuşmaya başlamasıyla başlamıştır. O gün bugün şiirleriyle ülkelerin duygularını, kültürlerini, sanatını, insanını görüyoruz. Bir toplumda şairler yoksa, yetişmiyorsa o toplum sağlıklı toplum değildir. Sadece şairlerin yetişmesi de yetmez. Toplum şairleriyle bütünleşmemişse o toplum için de tehlike çanları çalıyor demektir. Kısaca toplumlar şairleriyle soluk alırlar, moralleri yüksektir. Ve toplumlar yetiştirdikleri, insanlığa ruh veren şair evlatlarıyla övünürler. Şairler şiir etkinlikleriyle, şiir kitaplarıyla-dergileriyle toplumun olurlar. Şiirlerini öyle ulaştırırlar. M.Ö. 4.yy.dan beri de, Dioisos şenlikleri gibi etkinliklerde şiirler okunur, yine aynı yüzyıldan beri şiir yarışmalarının düzenlendiğini Aisiklos, Aristophones, Euripides, Sofokles, Sapho gibi şairlerin ödüller aldıklarını biliyoruz. Bizde şiir etkinliği için düzenlenmiş, Osmanlılarda, Selçuklularda göremiyoruz. Asya’da Türki devletlerinde yaygın, geleneksel şiir etkinlikleri var, bunun da geleneğinin çok eskilere gittiğini sanıyoruz. Şiir yarışmalarının biz de geçmişi görünmüyor. Yani Şair Nedim’in, Nefi’nin şu ödülü var diye bir notla karşılaşılmadı.
Bizde şiir ödülleri 1946 yılında CHP şiir yarışmasıyla başlar aynı yıl Halkevleri’nin ve Cumhuriyet Gazetesinin Yunus Nadi Şiir (ödülü) yarışmaları başlamıştır. Daha sonra 1955 yılında Türk Dil Kurumu’nun Varlık ve Yeditepe dergilerinin ya da yayınevlerinin düzenledikleri yarışmalar vardır.
Bir şairin anısına düzenlenen ilk şiir yarışması 1970 yılında TRT’nin düzenlediği Behçet Kemal Çağlar ödülüdür. Bunu Kültür Bakanlığı’nın 1979 yılında düzenlediği Hasan Tahsin Şiir Yarışması, 1980’de Behçet Necatigil (ailesinin düzenlediği) şiir yarışması, Nevzat Üstün, Ömer Faruk Toprak, A.Kadir Rıfat Ilgaz, Ceyhun Atuf Kansu, Halil Kocagöz, Hasan Hüseyin, Ali Rıza Ertan, Enver Gökçe, Cahit Sıtkı Tarancı, İlhan Demiraslan, Orhon Murat Arıburnu, Vedat Güler, Nabi Üçüncüoğlu, Nahit Övünç, Nazım Hikmet, Sabri Altınel, Cevdet Kudret, Arkadaş Z. Özger, Behçet Aysan, M.Necati Özkan, Hikmet Okuyar, İbrahim Yıldız, Mevlüt Kaplan, M. Sunullah Arısoy, Hasan Bayrı, Hüseyin Topçugil, Nüzhet Erman, Pir Sultan Abdal, Şinasi Özdenoğlu, Hacı Bektaş Veli, Muzaffer Tayyip Uslu, Ahmet Hamdi Tanpınar, Orhan Şaik Gökyay, Ahmet Arif, Cemal Süreya, Behzat Ay, Cahit Zarifoğlu, Melih Cevdet Anday, Necati Cumalı, Sabit İnce, Süleyman Okay, Homeros, Ömer Nida, Cahit Külebi, Ş.Avni Ölez. Kısaca ülkemizde 185 tane şiir yarışması düzenleniyor. Bunların arasında 50 tanesi şiirimizi yaratmak, şiirimizin gelişmesine katkısı olmuş şairlerimizin anısına düzenlenen yarışmalardır. Peki şiirimizin büyük ustası, öncüsü Yunus Emre’mizin adı geçiyor mu? Yunus Emre’mize kim şiir yarışması düzenleyecek? İşte burada karşımıza 2002 yılında kurulan Eskişehir Sanat Derneği çıkıyor. Ve 2004 yılında ilk Yunus Emre Şiir Yarışmasını düzenliyor. Bugün, bu yarışma 4. yılını gerçekleştiriyor. Şiir yarışması düzenlemek önemli mi? Evet Yunus Emre’ye sahip çıkmanın ön şartıdır. Şiir ortamımızın Yunus Emre’yi tanımaları, gündeme gelmesi bakımından önemli olduğu kadar Yunus Emre’nin adına, anısına bir araya gelmektir. Önce şairler, şiir yazanlar, şiir yazarları, eleştirmenleri, araştırmacıları, yayıncıları Yunus Emre’nin anısına bir araya gelmesi gerekiyor. Bunlar dalga dalga suya atılan taşın dalgaları gibi Yunus Emre’yi taşımaları, tanıyıp tanıtmaları gerekiyor. İşte eskişehir Sanat Derneği bunu gerçekleştiriyor. 4 yıldır gerçekleştirdiği Eskişehir Yunus Emre Şiir Buluşması etkinliklerine bu yarışmada ödül alanları, seçici kurulunu da Eskişehir’de konuk ediyor. Türk şiirinin Eskişehir’de buluşmasını kaynaşmasını gerçekleştiriyor.
Artık şiirimizin büyük ustası Yunus Emre’mizin de anısına, adına yakışır bir şiir yarışması var. Yunus Emre şiir yarışmalarında ödül alanlar özgeçmişlerinde “Yunus Emre Şiir Ödülü”nde ödülü var diye yazıyor. Ülkemizde düzenlenen şiir yarışmaları ya da ödülleri listeleri arasında Eskişehir Sanat Derneği’nin düzenlediği Yunus Emre Şiir Yarışması diye geçiyor...

SANAT HABERLERİ
SERGİLER
* Anadolu Ünv. Eğitim Karikatürleri Müzesi’nde Umut Vakfının düzenlediği “Bireysel silahsızlanma : Yaşama Hak Tanıyın” konulu karikatür yarışmasının sergisi var.
(Atatürk Lisesi yanı Malhatun Sokak NO:6)
*Haller Gençlik Merkezi Sergi salonunda çevre yazarı Ferit Oktaş’ın “Doğa ve İnsan” konulu fotoğraf sergisi var.
*Eskişehir Devlet Güzel Sanatlar Galerisinde Mehmet Dut’un yağlıboya resim sergisi var.
*Ünlü seramik sanatçımız Zehra Çobanlı’nın “White-light-diet” sergisi Anadolu Ünv. Kütüphane Sergi Salonunda (alt-üst salonda).
*Vestel Sanat Galerisinde Ressam Selahattin Şen’in resim sergisi 10 ekim günü açılacak. (Cengiz Topel cad. No : 74)
TİYATRO
*Şehir Tiyatroları Sanat ve Kültür Sarayı(Opera) sahnesi Haldun Dormen’in yazıp, yönettiği “Kantocu” müzikali oynuyor.
*Şehir Tiyatroları Tepebaşı Sahnesi(Haller) Harold Pinter’in yazdığı hakan Çimenser’în yönettiği “Aldatma” oyununu oynuyor.
*Tiyatro Anadolu yeni tiyatro mevsimine Güngör Dilmen’in yazdığı iki oyununu “Deli Dumrul” ve “Ben Anadolu’yu dönüşümlü oynayarak giriyor.
MÜZELER
*Büyükşehir Belediyesi Çağdaş Çam Sanatları Müzesi (Akarbaşı Cami karşısında)
“FOTOĞRAFINI AL DA GEL” SERGİSİ
*Eskişehir Sanat Derneği’nin herkese açık, geleneksel “Fotoğrafını al da gel” sergisi 21 Ekim günü Büyükşehir Sanat Merkezi sergi salonunda (Turgut Özakman sahnesinin olduğu yer) açılacak. Bilgi ve başvurular için Köprübaşı (Sarar) işhanı Kat 4/403 Tel : 2302557 (saat 17:00-19:00 arası)
05.10.2008
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://eses.all-up.com
 
MUAMMER ULUDEMİR
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Eses || Forum :: Kültür sanat-
Buraya geçin: